Zimmer

Zimmer s-au deosebit de marea majoritate a producatorilor de aparate medicale prin colaborarile de-a lungul timpului cu unii dintre cei mai mari specialisti ai acestui domeniu. Fondata in anul 1927, compania a oferit, pana acum, solutii pentru reconstructii ortopedice, dispozitive pentru traume ale coloanei, implanturi dentare si alte produse ce sunt folosite in chirurgie. Zimmer Holdings are sedii in peste 25 de tari din intreaga lume, iar implanturile dentare produse de catre acestia sunt folosite in peste 100 de tari.

Solutii de implant pentru fiecare caz

Cel mai popular sistem produs de catre Zimmer Dental este Tapered Screw-Vent, care se caracterizeaza prin solutiile intr-un stadiu si in doua stadii integrate. Acesta ofera versatilitatea necesara pentru a indeplini o multitudine de necesitati clinice. Cea mai importanta piesa a acestui sistem este, desigur, implantul dentar cu conectii interne hexagonale.

Zimmer® One-Piece Implants se bazeaza pe simplitate in procesul de restaurare, combinand caracteristicile design-ului specific Tapered Screw-Vent cu marginile bontului proteic Hex-Lock® Contour.

Din aceeasi serie fac parte si implanturile AdVent® si Screw-Vent®. Primul dintre ele este o solutie ce poate fi implementata intr-un singur stadiu, minimizand cantitatea de timp necesara restaurarii dentitiei. De asemeni, trauma pacientului este si ea minimizata, satisfacerea fiind mult crescuta datorita faptului ca pentru fixare nu este nevoie de mai mult de o vizita.

Intre implanturile produse de catre Zimmer mai putem gasi si Spline® si SwissPlus®. Si acestea pot fi instalate intr-o singura zi, accelerand procesul de osteointegrare.

Varietatea de implanturi Zimmer este foarte mare, solutiile inovative propuse de catre aceasta companie fiind adecvate unui numar ridicat de probleme ale mandibulei si maxilei. Zimmer® Instrument Kit System usureaza munca medicului stomatolog, facand din economia timpului principala calitate a sistemului produs de catre aceasta companie.

Tehnologia Trabecular Metal Zimmer

Materialul metalic trabecular este conceput astfel incat sa intensifice stabilitatea implantului in timpul osteointegrarii. Datorita porozitatii interconectate, acesta ofera un al doilea punct de sprijin, sporind ritmul de integrare osoasa.

Suprafata microtexturii a fost astfel documentata incat sa ofere nivele ridicate de contact intre os si structura metalica, in timpul cresterii osoase. Cu un grad mare de osteoconductivitate, intersectiunea implantului imbunatateste atat cresterea osoasa din afara acestuia, cat si pe cea din interiorul sau – osteointegrarea. Osteointegrarea se refera la potentialul de vindecare al unui os atat pe langa suprafata implantului, cat si in interiorul acestuia.

In prezent, inca se desfasoara studii pentru a imbunatati calitatea metalului trabecular produs de catre Zimmer, prin masurarea volumului si ratei de crestere osoasa.

Tehnologia Trabecular Metal doreste sa obtina un material tridimensional si nu doar o suprafata obisnuita sau un invelis. Acesta are pana la 80% porozitate interconectata, conceputa special pentru cresterea osoasa. Zimmer uitilizeaza acest material de mai bine de zece ani, pentru orice produs implantabil ortopedic. Doar de curand, insa, compania a introdus acest material si in implanturile dentare.

Astfel, prin introducerea acestui metal, popularul Tapered Screw-Vent ofera, acum, noi optiuni de tratament medicilor stomatologi. Acestia au la indemana si sistemul de instrumente special conceput pentru a usura munca, care are o selectie mare de componente prostetice. Aceasta compatibilitate ofera o integrare convenienta a metalului trabecular din implanturile dentare in planurile de tratament, fara a fi nevoie de aplicarea unor proceduri restorative noi sau de faze chirurgicale suplimentare.

Pentru o mai buna fixare a implantului dentar Zimmer, la capatul tijei se gaseste un filet mic, format din doua tipuri de lamele. Conexiile hexagonale de la interior, menite sa sustina bontul proteic, ofera acestuia stabilitate prin vidare.

Studiile pe oameni pentru folosirea metalului trabecular in implantul dentar Zimmer au inceput in 2010 si vor continua pentru multi ani de acum incolo. Acestora li se adauga si studii asupra osteointegrarii, atat la oameni cat si la animale. In 2011, metalul trabecular a inceput sa fie folosit in Europa, iar in 2012, in Statele Unite ale Americii si in alte parti ale lumii.

Intr-un studiu preliminar asupra folosirii metalului trabecular pentru modelele de canini mandibulari, s-a aratat ca osteointegrarea incepuse chiar si la doua saptamani dupa implantare, ajungand la 13%. Dupa alte 2 saptamani, aceasta ajunsese la 42 – 53%. Pana la 52 de saptamani, media de integrare osoasa era de 80%. Raspunsul tesutului la marimea porilor mici si mari a fost similar. Inca se colectioneaza aceste date, pentru a se documenta rata de crestere si efectele sale asupra stabilitatii secundare in aplicatiile dentare.

Aliajul de Titan si Tantal

Implanturile Zimmer sunt facute dintr-un aliaj de Tantal (Ta) si Titan (Ti-6AI-4V). acestea au un grad ridicat de compatibilitate reciproca si cu tesutul uman, avand suprafete stabile si straturi oxidate care le ajuta sa reziste la coroziune. Totusi, daca acestea sunt combinate cu materiale incompatibile, exista riscul de a aparea o reactie galvanica si o eliberare de ioni, slabind restaurarea si conducand la reactii clinice nedorite.

Un studiu asupra gardului de corozivitate al implantului Zimmer a aratat ca, dupa 6 luni, nu existau pierderi la suprafata aliajului, insemnand ca nu au aparut modificari in morfologia tijei. Astfel, s-a aratat ca aliajul dintre Titan si Tantal este unul ideal a fi folosit in implanturile dentare, neexistand riscul de a aparea coroziune galvanica, aspect foarte important atunci cand ne gandim la mediul in care sta dentitia noastra.

Datorita porozitatii ridicate, materialul trabecular Zimmer folosit in implanturile dentare ofera o suprafata mult mai mare de contact decat texturile conventionale din titan folosite in alte tipuri de implante.

Rata de reusita a implanturilor dentare Zimmer este de 97.2% dupa 6 luni. Studiile au aratat ca nu exista rata de esec aditionala nici dupa 3 ani. Pierderea osoasa cumulativa este de doar 0.42 milimetri dupa 6 luni si de 0.52 milimetri la un an dupa implantarea surubului.

Protocolul chirurgical necesar pentru instalarea produselor Zimmer permite restaurarea chiar si in cazul unui os foarte poros si moale, datorita caracteristicilor prin care ofera un al doilea nivel de stabilitate. Osul este implicat in procesul de stabilizare inca de la prima sedinta, urmand ca, pe parcursul perioadei de osteointegrare sa se vindece complet.